ΑΓΧΟΣ..ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ..ΑΫΠΝΙΑ..ΧΑΝΑΧ

Αποτέλεσμα εικόνας για αϋπνία
H  α λ π ρ α – ζ ο λ ά μη ,
με το εμπορικό όνομα Χ a n a x , κυκλοφόρησε το 1981 και τα σαρωσε όλα
Η αϋπνία αποτελεί σύμπτωμα διαφόρων ψυχικών διαταραχών ανάμεσα στις οποίες η κατάθλιψη, καθώς και οι αγχώδεις διαταραχές.
Αν αντιμετωπιστεί
η  υ φ ε ρ π ο υ σ α   υποκείμενη νόσος  συνήθως με αντικαταθλιπτικά, τότε η αϋπνία βελτιώνεται σημαντικά.
Αν, αντίθετα, η αϋπνία αντιμετωπιστεί μόνο με ηρεμιστικά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χαλάσει η ¨αρχιτεκτονική¨ του ύπνου και με μεγάλη δυσκολία  να καταφέρει να ξανακοιμηθεί ο άρρωστος χωρίς τη χρήση ηρεμιστικών.

 

Επηρεάζεται η μνήμη και η ικανότητα της κρίσης και του αυτοελέγχου, με αποτέλεσμα την κατάχρηση έως και τη λήψη υπερβολικών δόσεων ή συνδυασμού με άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Χαnαx
Η σκοτεινη πλευρα των  ηρεμιστικων, είναι ότι έχουμε τόσο σωματική όσο και ψυχολογική εξάρτηση.Ετσι αναπτύσσεται ¨ανοχή¨ μετά τη μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου, δηλαδή χρειαζόμαστε ολοένα και αυξανόμενες δόσεις για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, και ταυτόχρονα εμφανίζουμε συμπτώματα στέρησης σε πιθανή απότομη διακοπή του.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι Απλή Ευερεθιστότητα, Νευρικότητα Αϋπνία,Ναυτία, Άγχος,Ίλιγγος Κ α ι  Κατάθλιψη  αναφέροντας τα λιγότερο σοβαρά.Σε περιπτώσεις έντονης σωματικής εξάρτησης,μετά χρήση του φαρμάκου για μεγάλο διάστημα , η απότομη
δ ι α κ ο π ή  μπορεί να δωσει επιληπτικές κρίσεις με σπασμούς Γι’ αυτό η διακοπή των ηρεμιστικών απαιτει ένα πρωτόκολλο απεξάρτησης με σταδιακή μείωση της δοσολογιας.
Σε ό,τι αφορά την ψυχολογική εξάρτηση, αναφερόμαστε στην κατάσταση οπου το φάρμακο  θεωρείται πανάκεια , ετσι χρησιμοποιειται  ακόμη και σε περιπτώσεις μειωμένου άγχους ή συχνά για προληψη του, με αποτέλεσμα τη κατάχρηση του
Πρεπει να γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος  τραυματίζεται, κατ’ ουσίαν, από τη μακροχρόνια λήψη του Χ α n α x 
Αφενός, χειροτερεύουν τα συμπτώματα για τα οποία αρχικά χορηγήθηκε, με κίνδυνο παράδοξων αντιδράσεων, όπως 
ανησυχία,
ευερεθιστότητα,
επιθετικότητα,
παραισθήσεις,
μανία,
εφιάλτες, ψευδαισθήσεις,
ψυχωσικές διαταραχές,και
ανάρμοστη συμπεριφορά .
Αφετέρου, επηρεάζεται η μνήμη η ικανότητα της κρίσης και του αυτοελέγχου, με αποτέλεσμα την κατάχρηση και τη λήψη υπερβολικών δόσεων  ή συνδυασμού με άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά.
Από το 2010 ο αριθμός των θανάτων, χωρίς πρόθεση, από τη χρήση ηρεμιστικών έχει 
ξ ε π ε ρ ά σ ε ι στον δυτικό κόσμο   τους θανάτους από ουσίες, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη.
Αξίζει να σας θυμίσω τον θανατο της Έιμι  Γουάινχαουζ το ’11, στο αίμα της οποιας βρέθηκαν ποσότητες, αλλά όχι υπερβολικές δόσεις, βενζοδιαζεπινών.Εξάλλου, το Χαnαx είναι δημοφιλές μεταξύ των χρηστών οπιούχων ναρκωτικών.
Τέλος, υπάρχουν έγκριτες μελέτες, δημοσιευμένες στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση το 2012,και  2014 που συνδέουν το Χαnαx με κίνδυνο για Aλτσχάιμερ, αυξημένη θνητότητα και καρκίνο.
Πρόκειται, επομένως, για ένα δυνητικά ωφέλιμο φάρμακο στην άμεση ανακούφιση των οδυνηρών συμπτωμάτων του άγχους,εντός πολύ  αυστηρού πρωτόκολλου συνταγογράφησης,και την ίδια στιγμή για μια επικίνδυνη ουσία έξω από αυτό το πλαίσιο.
Καλο ειναι να μεινει κανεις εξω απ τον μικροκοσμο των βαρβιτουρικων, ομως κατι τετοιο απαιτει καθαρο νου, ηρεμη ψυχη  κι εσωτερικη αναζητηση.
Χαιρετε.

Σχολιάστε