ΜΗΝΙΓΓΙΩΜΑ….

Μηνιγγίωμα: Ο πιο συχνός τύπος πρωτοπαθούς όγκου του εγκεφάλου | Δρ.  Χαράλαμπος Σεφέρης | Νευροχειρουργός

Σημερα να πουμε δυο λεξεις για το ¨μηνιγγίωμα¨.

Εναν όγκο του κεντρικού νευρικού συστήματος που αναπτύσσεται στις μεμβράνες, που περιβάλλουν εγκέφαλο και  νωτιαίο μυελό.

Σχετική εικόνα

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθης, σπάνια, κακοήθης.

Αυξανόμενο ,το μηνιγγίωμα, προκαλεί συμπίεση των γειτονικών εγκεφαλικών ιστών,κρανιακων νεύρων και αγγείων, αρτηρίων και φλεβών.Ενίοτε,  επεκτείνεται στα οστά της κεφαλής,προκαλώντας αλλαγές στο σχήμα του κρανιου .

Αποτέλεσμα εικόνας για μηνιγγίωμα

Τα  μηνιγγιωματα αναπτύσσονται αργά.Καποιες φορες ομως   ξαφνικα και γρηγορα.  Δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί η ταχύτητα ανάπτυξης ενός μηνιγγιώματος ή  ο χρόνος αναπτυξης, προτού γίνει η διάγνωση.

Από ιστολογικής άποψης κατατάσσονται σε 3 βαθμούς

Καλοήθες μηνιγγίωμα: Βαθμού 1

Άτυπο μηνιγγίωμα: Βαθμού 2

Κακοήθες (αναπλαστικό) μηνιγγίωμα: Βαθμού 3.

Μπορεί να εκδηλωθεί μετά από ακτινοθεραπεία ή υπερβολική έκθεση σε ακτίνες Χ. Οι αιτίες που το προκαλούν, γονιδιακές ή περιβαλλοντικές ή ο συνδυασμός τους, παρα μένουν άγνωστες. 

Όμως έχουν αναγνωριστεί παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο όπως :

Η Ακτινοθεραπεία, Οι Ακτίνες Χ, Οι Γυναικείες Ορμόνες Και Ασθένειες Κληρονομικές που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως  η νευροϊνωμάτωση τύπου 2  Είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι συχνότερο σε γυναίκες και άνδρες μεταξύ 40 και 50 ετών  Είναι 2 φορές συχνότερο σε γυναίκες από ότι σε άνδρες.

Τα μηνιγγιώματα, είναι το 1/3 όλων των πρωτογενών όγκων του εγκεφάλου. Σπάνια έχουμε πολλαπλά μηνιγγιώματα ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου και ή του νωτιαίου μυελού Μάλλον απίθανο, ένα  μηνιγγίωμα να διηθήσει το κρανίο ή να κάνει μεταστάσεις στο δέρμα και στους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα του μηνιγγιώματος είναι Πονοκέφαλοι που χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου…Ναυτία και εμετοί .Σπασμοί. Αλλοιώσεις της όρασης  διπλωπία , θολότητα ή συσκότιση όρασης.  Απώλεια ακοής.Αδυναμίες στα άνω ή κάτω μέλη.απώλεια μνήμης.

Το μηνιγγίωμα αναπτύσσεται αργά. Έτσι τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να αναπτύσσονται σταδιακά με προοδευτική επιδείνωση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα

Στις περιπτώσεις που δεν προκαλούνται συμπτώματα επιλέγεται η παρακολούθηση του όγκου με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας.  Διαφορετικά ,η συνήθης θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου.  Μετά από τις θεραπείες, απαιτούνται έλεγχοι με μαγνητική τομογραφία για όλη τη ζωή του ασθενούς, διότι τα μηνιγγιώματα, μπορούν να επανεμφανιστούν δεκαετίες μετά από την θεραπεία

Αποτέλεσμα εικόνας για μηνιγγίωμα

Μεταξύ τώρα των καρκίνων που είναι σε θέση  να στέλνουν μεταστάσεις στον εγκέφαλο, περιλαμβάνονται  Ο Καρκίνος Του Πνεύμονα, Των Μαστών, και Το Μελάνωμα . 

Σε συζητήσεις με τον καλό φίλο τον Πάνο, συνειδητό ογκολόγο, που θέλει πράγματι να βοηθήσει τον συνάνθρωπο πάντα καταλήγουμε, πως με εξαίρεση την αγνώστου αιτιολογίας έκρηξη των ογκογονιδίων 

( που δεν είναι υπερβολική σε ποσοστό νοσηρότητας) 

το ολέθριο κάπνισμα ενεργητικό και παθητικό, η υπερβολική ερωτική δραστηριότητα, που προκαλεί καταρρακτες ορμονικούς, ιδίως στον γυναικείο οργανισμό, αλλά και στον ανδρικό, όπως κι η αλόγιστη, άκαιρη,βλακώδης έκθεση στον ήλιο,είναι απ τις κύριες αιτίες που δημιουργούν πρωτογενείς εστίες,οι οποίες δυνατόν στη συνέχεια να δώσουν κακοήθειες στο κέντρο νόησης του ανθρώπου.

Ο Πάνος . ογκολογος, επιμένει πως η κατασίγαση των παθών μας, και μια ισορροπημένη ζωή απο κάθε άποψη, μπορεί να μας εξασφαλίσει ,κατα το δυνατόν, προστασία απ τον φοβερό, σύμφωνα με την έποψη των περισσοτέρων μας, καρκίνο, και μάλιστα εκείνον του εγκεφάλου.

Και βεβαιώνει πως δεν πρέπει να πανικοβαλλόμεθα, κάθε φορά που ακούμε πως κάποιος συνάνθρωπός μας χτυπήθηκε απο καρκίνο στο κεφάλι ,και κατέληξε σε μερικούς μήνες.

Είναι σίγουρο πως ο ατυχής, ή οι ατυχείς απο πολλούς μήνες, είχαν προειδοποιητικά σημεία,στα οποία δεν έδιναν σημασία, είτε φοβούμενοι, είτε εν ανοήτω πνευματική αμεριμνησία διατελούντες, κώφευαν.

Χαίρετε.

Σχολιάστε